De Reis van de Heldin

AW lezingen3Er was eens, in een land ver van hier, een prinses. Zij ontmoette een prins, ze werden verliefd en ze leefden nog lang en gelukkig. The end. 

Dat is natuurlijk een verhaaltje van niks. Het echte verhaal zit juist in alles wat er gebeurt tussen er was eens en ze leefden nog lang en gelukkig. Joseph Campbell (schrijver, hoogleraar mythologie, 1904 – 1988) ontdekte een universele manier van verhalen vertellen. Hij noemde het de Reis van de Held en vatte die reis samen in 12 symbolische stappen. Sommige stappen zie je bijna over het hoofd. De ene held blijft langer hangen in Weerstand en Weigering, terwijl de andere al na 2 zinnen in de Nieuwe Wereld is aangekomen, maar uiteindelijk verovert elke held de schat. Deze stappen kan je herkennen in elk goed verhaal. Van Hans Andersson en de gebroeders Grimm tot Star Wars en Game of Thrones. Van Steven Spielberg tot Walt Disney. Van Shakespeare tot Stephen King. Deze vertelstructuur is niet voor niks zo succesvol; het is exact de manier waarop het leven verloopt. Met uitdagingen en successen, hulptroepen en verraders, weerstand en moed. Stap voor stap word je sterker, wijzer en komt je steeds dichterbij je doel.  

Een lezing over stoere vrouwen

In mijn lezing gaan we het eens niet hebben over de stoere held die de draak verslaat en de prinses onder zijn arm meeneemt naar zijn kasteel. Er zijn net zoveel heldinnen als helden en prinsessen hoeven niet meer gered te worden. In filmfragmenten met stoere vrouwen in de hoofdrol laat ik in deze lezing de 12 stappen van de Reis van de Heldin zien. Na deze lezing herken jij de 12 stappen in boeken en films. Maar wat nog mooier is: je herkent de stappen ook in je eigen leven en carriére. Want jij bent de heldin in jouw verhaal en elke stap brengt je een stukje dichter bij het verslaan van de draak en het veroveren van de schat!

Praktische informatie

De lezing De Reis van de Heldin duurt circa 1 uur. Wil je weten of deze lezing past bij jouw evenement of bijeenkomst? Neem contact met me op. Dan bespreken we jouw wensen en mijn mogelijkheden.

CONTACT

Jij bent de heldin in jouw verhaal!